[:fr]L’appellation[:en]Appellation Irancy Contrôlée[:] | Irancy

[:fr]L’appellation[:en]Appellation Irancy Contrôlée[:]

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La naissance de l'appellation

Dans l'Auxerrois la vigne subsiste dans quelques villages dont Irancy, où la vocation viticole est profondément ancrée.
L'appellation " Bourgogne Irancy " a été reconnue par un jugement du tribunal civil de première instance de l'Yonne le 24 décembre 1930. Celui-ci réservait l'appellation " Bourgogne Irancy " aux vins rouges récoltés sur la seule commune d'Irancy à l'exception des vins issus de plants hybrides. A cette époque, le Pinot Noir, cépage bourguignon par excellence, commence à reconquérir les côteaux d'Irancy, où dominent le Gamay, le César, le Tressot, etc…
Le Comité National de l'INAO du 10 février 1977 approuve officiellement le projet de décret modificatif permettant l'adjonction du nom d'Irancy à l'AOC Bourgogne (donc exclusivement issu de Pinot Noir et de César) pour les vins de la seule commune d'Irancy.
Le décret du 2 septembre 1991 officialise l'extension de l'appellation Bourgogne Irancy aux secteurs des communes de Vincelottes et de Cravant, proposée par le syndicat de défense du Bourgogne Irancy.
Approuvée par l'INAO lors de sa session du 4 et 5 novembre 1998, l'AOC communale Irancy vient de naître. Première concernant un vin rouge produit dans l'Yonne, elle salue les efforts de qualité accomplis par les vignerons depuis plusieurs générations et consacre la reconnaissance de l'identité et du caractère du terroir d'Irancy.[:en]History of the appellation ‘Irancy’

Irancy is one of only a handful of villages in the Auxerrois region of Burgundy which holds on to the long tradition of wine production around the town of Auxerre and the river Yonne.
The name "Bourgogne Irancy" was officially recognised by a departmental civil tribunal of the first instance on 24 December 1930, reserving the name for wines only produced within the commune of Irancy and with the exception of any wines from hybrid plants. At the same time, Pinot Noir, the grape variety of superior Burgundy wines, was making a comeback where previously Gamay, César, Le Tressot and other such grape varieties had been dominant for some time.
On the 10th of February 1977, the national committee of the INAO officially approved a modification to allow the addition of the name ‘Irancy’ to that of AOC Bourgogne to wines produced solely in the commune of Irancy using Pinot Noir and César grapes.

Following a proposal by the Union of wine producers of Irancy, a decree dated the 2nd of September 1991 officially recognised the appellation of ‘Bourgogne Irancy’ to the sectors extending to Vincelottes and Cravant.
On the 4th and 5th of November 1998 sessions of the INAO the village AOC of ‘IRANCY’ was approved. A first for the department of the Yonne, the promotion to village AOC status is the accomplishment of several generations of wie producers who have strived to promote the unique quality and character of the wines from this village.
In paying homage to the wine producing families of Irancy of the 1930’s and 40’s at the forthcoming Saint-Vincent Tournante de Bourgogne in 2016, today’s wine producers pay homage to the founding members of this collective effort.[:]