[:fr]Les cépages[:en]Grape Varietals[:]

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Le Pinot noir

Le Pinot noir est le cépage initiant tous les grands vins rouges de Bourgogne.
Sa peau est noire, sa pulpe est blanche. Les vins qui en sont issus expriment les petits fruits rouges en jeunesse, puis des notes plus épicées en vieillissant. La bouche est structurée mais les tanins sont fins.

Le César

Le César peut entrer dans la composition de l'Irancy à hauteur de 10 % maximum.
Ce cépage rouge aurait été apporté dans l'Yonne par les légions romaines de César, qui apprirent la culture de la vigne aux habitants de la région.
Il fait partie de l'AOC Bourgogne pour le département de l'Yonne où il a été classé recommandé, mais il est peu cultivé (2 ha).[:en]

Pinot noir

Pinot Noir is the grape varietal of all the great wines of Burgundy.The grape skin is black, the pulp is white. Young wines are typically marked by notes of berry fruits. With age more spicy notes can be detected. Tasting reveals a structured wine with light tannins.

César

The little known grape varietal ‘César’ can be used in Irancy up to a maximum of 10%. A red varietal, César was introduced to the inhabitants of the region by Roman legions. Classed as recommended for the AOC Bourgogne within the department of the Yonne. However, the grape is not widely cultivated and only represents about 2ha of Irancy production.[:]